Erfgoeddag: Met gids door Scheepswervenmuseum in Baasrode – met inschrijving

Op 21/04/2024 om

In de 15e eeuw was Baasrode een druk bezocht handelscentrum langs de Schelde waar dagelijks schepen uit Antwerpen aanmeerden. Dat af- en aanvaren van zeilschepen zorgde ervoor dat zich in Baasrode een belangrijke scheepsbouwnijverheid ontwikkelde. In de 19e eeuw bereikte de scheepsbouw in Baasrode zijn hoogtepunt. In 1972 liep het laatste nieuwe schip van stapel en in 1986 sloot de laatste scheepswerf de deuren. Hierop hebben enkele lokale vrijwilligers besloten om een Scheepvaart erfgoedsite op te richten.

De site Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode in de Sint-Ursmarusstraat 137 is ontstaan uit drie scheepswerven: Van Damme, Van Praet en het depot ‘De Toekomst’. De erfgoedsite is gevestigd in de authentieke meesterwoning van de vroegere werfeigenaar Van Damme. Dit als monument beschermd gebouw dateert uit 1830. Het bezit prachtige 19e eeuwse plafondschilderingen en waardevolle muurfresco’s die art-nouveaukenmerken vertonen en kan op Erfgoeddag ook bezocht en bewonderd worden.

Onze gids loodst ons doorheen de de vaste tentoonstelling, scheepswerf en dokken, de werkhuizen, de school voor scheepsmodelbouw en de meesterwoning. Het tarief voor de gids(en) is afhankelijk van het aantal inschrijvingen en zal variëren tussen 5 en 10 euro.

 

Verdere info volgt na inschrijving per mail naar londerzeelcurieus@gmail.com