Molenbeekroute – 33km

Vertrek-en Aankomstpunt:

Leireken, Brouwerijstraat 29 – 1840 Steenhuffel

Elke beek van enige betekenis telde vroeger wel enkele wa­termolens langsheen haar loop. Zoals haar naam laat ver­moeden, was dat ook het geval met de Grote Molenbeek, een waterloopje dat ontspringt te Zellik ten noorden van Brussel.

Vanaf haar bron te Zellik, gelegen op ca. 70 meter boven de zeespiegel, baant ze zich via Kobbegem, Bollebeek en Mollem een weg door de noordelijke plateaurand van Midden-België om vanaf Merchtem, 55 meter lager, in een zuidoostelijke uitloper van de Vlaamse Vallei terecht te ko­men. “Soetendaelle” noemde de 16de-eeuwse Merchtemse kroniekschrijver Daniël van Oesbroeck dit brede dal. Via Steenhuffel en Liezele bereikt de Grote Molenbeek de ge­meente Puurs, waarna haar naam verandert in de Vliet om bij de sluis van Wintam te Ruisbroek in de Rupel uit te monden. In tegenstelling tot wat misschien vermoed wordt, volgt deze fietsroute niet de volledige loop van de Grote Molenbeek. Ze beperkt zich tot een gedeelte van haar mid­denloop, meer bepaald de wijde omgeving van Steenhuffel, waar tevens verschillende zijbeken in de Grote Molenbeek uitmonden.
De Molenbeekroute leidt ons vanuit Steenhuffel langs het kasteeldomein Drietoren te Londerzeel, over het Koutergebied tussen Merchtem en Steen­huffel, door de Meuzegemse Hoek en langs het dorpje Rossem.
De route ligt als een acht rond Leireken en daardoor kunnen de twee lussen ook als een aparte tocht gefietst worden. Noord is vlak en zuid is licht heuvelend.
Het parcours bestaat uit rustige, landelijke, meestal verharde wegen. Er worden weinig drukke banen gekruist. Je zult er drie oude watermolens tegenkomen: Herbodin in Malderen, Langeveld in Merchtem en Marselaar in Steenhuffel.

Voor meer informatie over de Marselaermolen klik hier.

Bezienswaardigheden:

  • Kasteel Diepensteyn
  • Robbroekhoeve
  • Kasteel Drietoren
  • Kerkje van Rossum
  • Herbodinnenmolen
  • Marselaermolen
  • Kashof (“Madame Karton”)

Prijs: 
€ 1,50
Afstand: 
33 km
Downloads
Kaart     GPS