Boerenkrijgwandeling in Berlare – met inschrijving

Op 03/03/2024 om 13u30 aan Den Hof met carpooling

225 jaar geleden, in 1798 – zo ver gaan we terug in de tijd – kwamen onder meer in Overmere een groep jonge mannen in opstand tegen het toen heersende Franse staatsgezag. De Franse bezetter – Napoleon – eiste niet alleen belastingen maar ook nog eens 200.000 dienstplichtigen. En dat was voor de Vlaamse plattelandsbevolking onaanvaardbaar. De opstand breidde al snel uit over heel Vlaanderen en ging de geschiedenisboeken in als De Boerenkrijg. De opstandelingen hadden als leuzen Voor Outer en Heerd (“voor altaar en haard”, dit betekent: “voor Kerk en gezin”) en ook Vivat de Keizer, omdat ze hoopten op een herstel van het Oostenrijks bestuur. De opstandelingen werden door de Fransen brigands – struikrovers – genoemd.

Dat de opstand – hoewel kort maar hevig – belangrijk is geweest, bewees Hendrik Conscience die er in 1853 een roman aan wijdde; Willy Vandersteen tekende in 1948 een eenmalig stripverhaal rond de Boerenkrijg en de opstand vormde ook de achtergrond voor het Suske en Wiske album ‘De gladde glipper’.

In onze regio vind je monumenten/gedenkplaten die herinneren aan de Boerenkrijg onder meer in Bornem, in Schelle, in Kapelle-op-den-Bos, in Mechelen naast de kathedraal, en ook in Steenhuffel (op het monument ter herdenking van de oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen).

In Berlare – waar de opstand uitbrak – loopt een Boerenkrijgwandeling door het landschap met start aan het imposante Boerenkrijgmonument op het kerkplein.

De wandeling is 6,5 km en loopt door het Boerenkrijgpark. Onderweg verrassen historische gebouwen, indrukwekkende natuurelementen en verschillende standbeelden de aandachtige wandelaar.

Inschrijven verplicht via londerzeelcurieus@gmail.com
Start van de wandeling: om 14.30 uur aan het Boerenkrijgmonument op het kerkplein van Berlare.
Vertrek vanuit Den Hof, Malderen. Samenkomst om 13.30 uur voor de carpooling.