Wandeling door Kesselse Heide en langs Kleine Nete

Op 01/10/2023 om 10u00 aan Leireken of 11u aan startpunt wandeling

De hoogtepunten van deze natuurwandeling zijn de Kesselse Heide en de Kleine Nete. De Kesselse Heide ligt aan de rand van de stille Kempen en bestaat uit zandvlaktes, naald- en loofbomen, vennen en uiteraard heide. De Kesselse Heide heeft een oppervlakte van 43 hectare. Het is een provinciaal domein met landschappelijke waarde in Kessel, een deelgemeente van Nijlen. De Kesselse Heide is opgericht in 1976 en is sinds 1996 een beschermd landschap. Voor vogelliefhebbers is dit een paradijs. Tijdens een vorige wandeling heb ik hier een koppel Zwarte Spechten gezien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We beginnen onze wandeling op de parking “Kesselse Heide” aan de Lindekensbaan. Na ongeveer 3 km komen we in het stroomgebied van de Kleine Nete. Daar zien we veel visvijvers en komen ook door het natuurreservaat de Steenbeemden. Het kanaal naast de Kleine Nete is het Netekanaal en verbindt het bevaarbare gedeelte van de Kleine Nete vanaf Duffel tot Viersel met het Albertkanaal.

Op de terugweg passeren we nog langs het fort van Kessel. Dit fort maakte deel uit van de buitenste verdedigingsgordel van Antwerpen in WO I. Tot 1977 werd het nog gebruikt door het Belgische leger. Nu is het eigendom van de gemeente Nijlen en is het recreatiegebied. Na het fort hebben we nog zo’n 5 km voor de boeg om weer aan te komen bij het begin van de wandeling.

Na de wandeling is er de mogelijkheid om bij “Opa’s Eethuisje” , 1 km van de parking met de auto, iets te eten en/of te drinken. Graag vermelden bij de inschrijving of je hieraan wenst deel te nemen.

Praktisch

Inschrijven voor deze wandeling is verplicht via e-mail hansvdl55@gmail.com of mobile 0496548343

Vertrekpunt wandeling: parking "Kesselse Heide", Lindekensbaan 88, Nijlen N51.15703 E4.62907
Vertrekuur: Leireken 10u (mogelijkheid tot carpooling) of op vertrekpunt om 11u.
Afstand: 20 km
Verwachte wandeltijd incl stops: 6u 
Goede raad: stevige wandelschoenen, lunchpakket en voldoende te drinken meenemen.