Treinwandeling Sint-Joris-Weert naar Heverlee

Vervoer:

Per trein (elk uur vertrek XXu34) van Londerzeel naar Sint-Joris-Weert. Duurt ongeveer 1 uur naar SJW, overstappen in Leuven op de trein richting Ottignies. Terug vanaf station Heverlee, overstappen in Leuven op de trein richting Gent.

Eigenschappen wandeling:

Afstand: 12 km (tot Heverlee station), 15 km (tot Leuven station)

Start: Van station SJW rechtsaf tot de overgang en dan linksaf tot de rivier de Dijle. Verder knooppunten volgen.

Hoogteverschil: vlak

Knooppunten:

106 – 105 – 104 –  103 – 212 – 213 – 210 – 211 – 513 – 514 – 515 – 519 – 62 – 61 – 60 – 6 en verder richting 69 tot station

Het station van Heverlee ligt tussen knpt 6 en 69 aan de Naamsesteenweg vlak nadat je het mooie park van Arenberg verlaten hebt. Als je nog wat energie over hebt kun je ook doorwandelen naar het station van Leuven. Dat ligt nog ongeveer 3 km verder, te bereiken via het centrum van Leuven.

Beschrijving:

Schitterende wandeling dwars door de “Dode Bemde” (betekenis “onbruikbare graslanden”).

De Doode Bemde is een uniek natuurreservaat van bijna 300 ha groot. Het ligt aan weerszijden van de rivier de Dijle op het grondgebied van Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert, Neerijse (Huldenberg) en Korbeek-Dijle (Bertem). De Dijle bezit hier nog haar oorspronkelijke meanders en mag er regelmatig buiten haar oevers treden. Dit zorgt er voor een grote verscheidenheid aan biotopen.

Het is het grootste private natuurreservaat van Vlaams-Brabant.

Als je de Langerodevijver passeert tussen knpt 211 en 513 vergeet dan niet de vogelkijkhut links te bezoeken. Ik zag er 3 ijsvogels bij elkaar. Verrekijker meenemen dus.

Iets na Korbeek-Dijle (na knpt 515) gaat de knpt-route linksaf naar knpt 519). Ik ben rechtdoor gegaan, de Dijle volgend. Je komt dan later vanzelf weer op de knpt-route richting knpt 62. Ik vind dit persoonlijk een mooier alternatief, en iets korter.

Hier een link naar meer informatie over dit gebied: Doode Bemde | vhm.be