Treinwandeling – Wetteren, Schelde en stuifduinen

Op 05/03/2023 om 13.19 u.

Zondag 5 maart

Wetteren ligt op de lijn Mechelen-Gent en is dus voor ons geschikt voor een treinwandeling. Wetteren heeft meer in zijn mars dan men op het eerste zicht zou denken. Er zijn niet alleen de Schelde en de Meersen maar in en rond Wetteren is er veel natuur. De Wetterse stuifduinen zijn ongetwijfeld het best bewaarde restant van de stuifduinmassieven langs de Schelde in Oost-Vlaanderen. De Stuifduinen ontstonden tijdens het Holoceen. De rivieren schuurden diepe geulen uit in het pleistocene zand; dit zand werd meegevoerd en verder afgezet. Hierdoor ontstonden zandbanken in en naast de rivierbedding, waarna het water opnieuw met het opnemen en het afzetten van het zand begon.

Op regelmatige afstanden van elkaar ontstonden zandafzettingen. Door de – overwegend – westenwinden verstoven deze zandbanken tot stuifduinen. Door hun goede ontwatering en hoge ligging werden ze soms vroeg door bewoning ingenomen. Elders waren ze in gebruik als grasland of waren ze begroeid met schrale bostypes en struwelen. Later werden ze dikwijls beplant met naaldhout.

 Afspraak : We nemen op zondag 5 maart de trein van 13.19 u. in Londerzeel (13.23 u. in Malderen; 13.26 u. in Buggenhout)  – laatste wagon. Aankomst in Wetteren om 13.47 u. Ieder zorgt zelf voor treinticket. Afstand wandeling: 11 km

Contactpersoon: roger@leireken.be