Hulst en Verdronken land van Saeftinghe

Op 03/09/2017 om 10u30 aan Leireken

Daguitstap Hulst en Verdronken land van Saeftinghe

Op een boogscheut van de Belgisch-Nederlandse grens ligt het historisch interessante stadje Hulst. Het kreeg al stadsrechten in 1180 en heeft goed bewaarde stadswallen. Verdere troeven zijn de Sint-Willibrordusbasiliek (13e eeuw) en het stadhuis (16e eeuw). Alvorens al dit schoons te gaan bewonderen drinken we eerst een koffietje in het prachtige oud-Hulsterse stationsgebouw. Daarna vertrekken we voor een stadswandeling (ong. 4 km), die zich grotendeels op de stadswallen zal afspelen. We passeren een aantal bolwerken met uitzicht links op de stad en rechts op mooie vijvers met veel watervogels. Via een prachtig gerestaureerde windmolen komen we aan bij het enig resterende originele deel van de vesting: de Bollewerckpoort.

Daarna gaan we via de Bierkaai, langs het in 2012 vernieuwde haventje, door het centrum weer terug naar de parking.

dsc_4710

Hier gaan we een hapje eten om energie op te doen voor onze volgende activiteit.  Ook voor niet-pannenkoekeneters valt hier wel iets te smikkelen. Lunchpakket meenemen hoeft dus niet, maar hou er wel rekening mee dat het best 1u30 kan worden voordat we in het Pannenkoekenhuis aankomen.

Als sluitstuk een wandeling (ong. 4 km) door het verdronken land van Saeftinghe. Dit natuurgebied van 3580 hectare is het grootste brakwaterschor van Europa.

Het eerste stuk is uitgerust met vele vlonders en relatief proper. Het tweede stuk daarentegen is een stuk drassiger maar kan toch met stevige wandelschoenen gedaan worden (zie foto). De wandeling zelf vereist geen speciale conditie, en het moddertrappen valt best mee.

Na afloop gaan we nog een glas drinken in “De Schor” iets verderop in Paal. Schitterend uitzicht op de schorren en het enig overgebleven haventje van Saeftinghe.

Organisatie

  • Verplichte aanmelding via ons contactformulier (nodig om te reserveren voor de verschillende eet- en drankgelegenheden).
  • Vermeld ook of je met iemand mee wilt rijden of zelf als chauffeur wilt dienen (met het aantal plaatsen ter beschikking).
  • Er zijn geen kosten aan deze excursie verbonden behalve voor de meerijders, die dit direct met de chauffeur moeten regelen.
  • Goede wandelschoenen voor de wandeling in Saeftinghe.
  • Verrekijker onmisbaar als je het vogelbestand in Saeftinghe van dichtbij wilt bekijken.
  • Honden niet toegelaten in Saeftinghe natuurpark.
  • Vertrek aan Leireken om 10u30 Verwachte terugkeer Leireken om 18u.
  • Reisduur Leireken-Hulst ong. 50 min.
  • Gids: Hans van der Linde e-mail: hans.vanderlinde@telenet.be  of mobile: 0496-548343